Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > ΞΕΕ – ΕΛΙΤΟΥΡ: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για τουρισμό υγείας & ευεξίας

ΞΕΕ – ΕΛΙΤΟΥΡ: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για τουρισμό υγείας & ευεξίας



Με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας ως παγκόσμιου προορισμού τουρισμού υγείας και ευεξίας, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας ΕΛΙΤΟΥΡ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Τα λουτρά Λουτρακίου γνωστά και ως Πόζαρ στη Πέλλα, το Σιδηρόκαστρο και το Άγκιστρο στο νομό Σερρών, τα λασπόλουτρα στην Πικρολίμνη Κιλκίς και στις Κρηνίδες Καβάλας, τα διάσημα Λουτρά Αιδηψού, τα ιαματικά λουτρά στο Λαγκαδά, τα ατμόλουτρα Αμάραντου Κόνιτσας και πόσα ακόμα ανά την Ελλάδα προσελκύουν καθημερινά επισκέπτες που επιθυμούν να αφεθούν στις υπηρεσίες του θερμαλισμού, της ευεξίας, του τουρισμού υγείας.

Με σκοπό της ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στην χώρα μας, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας ΕΛΙΤΟΥΡ υπέγραψαν χθες, Τετάρτη 27 Ιουλίου, μνημόνιο συνεργασίας. Στόχος αυτής της συνεργασίας αποτελεί, εκτός από την ανάπτυξη, η δημιουργία πακέτων για τους τουρίστες Υγείας στο νέο διεθνές περιβάλλον και την ανάδειξη της υπεροχής της Ελλάδας στις υπηρεσίες τουρισμού Υγείας, θερμαλισμού και ευεξίας.

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο πρόεδρος του  Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας ΕΛΙΤΟΥΡ και  Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός.

Οι στόχοι

Ο στόχοι της σημαντικής και στρατηγικής συνεργασίας του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας ΕΛΙΤΟΥΡ και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος είναι:

α. η συμμετοχή των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της χώρας στην ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας και στην φιλοξενία Ταξιδιωτών Υγείας, Ιατρικών Τουριστών και Τουριστών Θερμαλισμού,  από πλευράς του Ξ.Ε.Ε., και

β. η προβολή, προώθηση και ανάπτυξη του προϊόντος του ελληνικού τουρισμού Υγείας προς όφελος των εμπλεκόμενων  φορέων και της εθνικής οικονομίας, από πλευράς της ΕΛΙΤΟΥΡ ως μεγαλύτερου φορέα συνεργατικής δράσης εθνικής εμβέλειας για τον Ελληνικό Τουρισμό Υγείας.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο ΕΛΙΤΟΥΡ αποβλέπει στην υποστήριξη της επίτευξης των στόχων του μνημονίου με την διασφάλιση, από πλευράς του, του συντονισμού και της συνεργασίας επιχειρήσεων και φορέων υγείας του εξωτερικού με αντίστοιχους εταίρους από το εσωτερικό για ευρύτερα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τουρισμός 12 μήνες τον χρόνο

Ο τουρισμός υγείας και ευεξίας αποτελεί μια ακόμη μορφή τουρισμού που σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας οι επιχειρήσεις, τα ιαματικά κέντρα και λουτρά υποδέχονται επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Κομβικής σημασίας χαρακτήρισε την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ο  πρόεδρος του  Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας ΕΛΙΤΟΥΡ και  Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης για την επέκταση του Τουρισμού 12 μήνες το χρόνο και για τις προοπτικές ανάπτυξης και προώθησης του ελληνικού τουρισμού Υγείας «την ώρα που ο  παγκόσμιος τουρισμός Υγείας, ο ιατρικός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας επανέρχονται δυναμικά, με στόχο την ανάταξη της υγείας και ευεξίας των ταξιδιωτών μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας» όπως ανέφερε στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας με τον κ. Βασιλικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ίδιες οι συνθήκες της διεθνούς αγοράς και η εξέλιξη παγκοσμίως του τουρισμού υγείας υπαγορεύουν την αναγκαιότητα μιας τέτοιας συνεργασίας. «Οι τουρίστες υγείας και οι οικογένειες που ταξιδεύουν για να λάβουν υπηρεσίες υγείας, θερμαλισμού και ευεξίας, έχουν πολλές προφανείς ανάγκες,  όπως την αποτελεσματική μεταφορά, τη διαμονή, την εξυπηρέτηση τροφίμων, το shopping  και τις τουριστικές δραστηριότητες. Υπάρχουν όμως και τα άυλα αγαθά, όπως χαρακτηρίζονται, και αφορούν ακριβώς στην κουλτούρα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας: περιλαμβάνουν την εμπειρία πριν από την άφιξη και  την εμπειρία της φιλοξενίας μέχρι την αναχώρηση» δήλωσε ο κ. Πατούλης προσθέτοντας «ένας σοφά σχεδιασμένος προορισμός τουρισμού υγείας οφείλει να κατανοεί τις εξελισσόμενες απαιτήσεις των τουριστών υγείας, να σχεδιάζει υπηρεσίες, προϊόντα και επιχειρηματικά μοντέλα για να ανταποκριθεί.»

Δράσεις για τα ξενοδοχεία μέλη του ΞΕΕ

Δημιουργία πακέτων και προνομίων, συμβουλευτικές υπηρεσίες, πιστοποίηση, προβολή των επιχειρήσεων που υποστηρίζουν τον τουρισμό υγείας κτλ. είναι μεταξύ των ενεργειών και δράσεων που περιλαμβάνει το εν λόγω μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΞΕΕ και ΕΛΙΤΟΥΡ.

«H θεματική διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του προϊόντος μας είναι στρατηγική επιλογή για το βιώσιμο μέλλον της ελληνικής φιλοξενίας. Για τον λόγο αυτό το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει εκπονήσει από το 2011 την μελέτη για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός επισημαίνοντας πως «η ανάδειξη της Ελλάδας ως παγκόσμιου προορισμού τουρισμού υγείας και ευεξίας αναδεικνύεται σε προτεραιότητα πρώτης γραμμής για την οποία αξίζει να ενώσουμε ιδέες και δυνάμεις».

Με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας των δυο πλευρών,  η εκπόνηση σχεδίου ενεργειών και δράσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • την από κοινού δημιουργία συγκεκριμένων πακέτων και προνομίων προς τους ταξιδιώτες
  • την προβολή και ανάδειξη μέσα από κοινές δράσεις των υπηρεσιών ευεξίας που παρέχονται από τα ξενοδοχεία μέλη του Ξ.Ε.Ε.
  • Την δυνατότητα εγγραφής των ξενοδοχείων που παρέχουν υπηρεσίες ευεξίας ως μέλη στην ΕΛΙΤΟΥΡ και την δυνατότητα πιστοποίησης των ξενοδοχείων αυτών από την ΕΛΙΤΟΥΡ
  • Την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από την ΕΛΙΤΟΥΡ σε ξενοδοχεία που έχουν ήδη ή επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες ευεξίας
  • Και την προβολή του τουρισμού υγείας και ευεξίας και των πιστοποιημένων ξενοδοχείων, μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας και τις εκδηλώσεις του Ξ.Ε.Ε. και μέσα από κοινά κανάλια επικοινωνίας.

Επίδομα λουτροθεραπείας ύψους 150 ευρώ

Επίδομα λουτροθεραπείας παρέχεται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, όταν είναι αναγκαία η θεραπεία της πάθησής τους, και αφορά αναγνωρισμένες από το κράτος λουτροπηγές. Η λουτρική περίοδος διαρκεί από 1η Ιουνίου έως 31η Οκτωβρίου και η χορήγηση του επιδόματος λουτροθεραπείας ανέρχεται στο ποσό των 150 ευρώ. Το ποσό χορηγείται για την πραγματοποίηση κατά ανώτατο όριο 15 λούσεων.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας πρέπει να ακολουθείται μια ποικίλη και σωστή διατροφή με φρέσκες τροφές. Ένας κύκλος θεραπείας περιλαμβάνει 10-20 μπάνια και δεν πρέπει να ξεπερνά το ένα μπάνιο την ημέρα. Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι  32ο -38ο C και η διάρκεια του λουτρού πρέπει να διαρκεί 20 περίπου λεπτά. Μετά τη λουτροθεραπεία επιβάλλεται ανάπαυση μισής περίπου ώρας.

Πηγή: GrTimes

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]