Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > DEMO: Στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο R&D για πρώτες ύλες φαρμάκων

DEMO: Στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο R&D για πρώτες ύλες φαρμάκων



Η DEMO A.E., με τη δημιουργία του Kέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, που εχθές εγκαινίασε, δημιουργεί στη χώρα μας το πρώτο κέντρο ανάπτυξης δραστικών ουσιών φαρμάκων, θέτει τις βάσεις για την καθετοποίηση της παραγωγής της,  κατακτά τον πρώτο σταθμό του επενδυτικού προγράμματος των 356 εκατ. ευρώ και αποδεικνύει, ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη.

Όπως είπε κατά τη χθεσινή επίσημη τελετή εγκαινίων του Κέντρου R&D Θεσσαλονίκης ο δ/νων σύμβουλος της DEMO και αντιπρόεδρος της Π.Ε.Φ. κ. Δημήτρης Δέμος, η εταιρεία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέσιμων φαρμάκων στη χώρα μας,  ολοκλήρωσε ένα σχέδιο που μελετούσε την τελευταία δεκαετία και το οποίο θα της επιτρέψει να καθετοποιήσει την παραγωγή της, στο μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα που αρχίζει να κατασκευάζει στην Τρίπολη.

«Η Ελλάδα» υποστήριξε ο κ. Δέμος, «θα πρωταγωνιστήσει στην Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία και το χορό αυτό θα σύρει η DEMO. Η Ελλάδα στρατηγικά θα πρέπει να είναι αυτάρκης στο φάρμακο», τόνισε για να προσθέσει  ότι η επένδυση στην Έρευνα και Ανάπτυξη είναι αυτή «που θα επιτρέψει στον επόμενο Μπουρλά να μείνει στη Θεσσαλονίκη και να μη φύγει στο εξωτερικό».

Στη μεγάλη εκδήλωση της DEMO, ήταν παρόντες οι δύο Υπουργοί, που κυρίως στηρίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, βουλευτές,  δήμαρχοι του π.σ. Θεσσαλονίκης, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και επιμελητηρίων.

Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη νομοθετική ρύθμιση που άνοιξε το δρόμο για νέες επενδύσεις στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, το νόμο για το επενδυτικό claw back, την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης επενδύσεων για το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν υποβληθεί σχέδια που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός, που αναφέρθηκε και στη δυνατότητα αξιοποίησης , από τη DEMO, των πρόσθετων ενισχύσεων που προβλέπονται για τις περιοχές απολιγνιτοποίησης , εν προκειμένω την Τρίπολη, μίλησε για την ανάγκη να είμαστε αυτάρκεις στο νέο κόσμο που δημιουργήθηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ έκλεισε την σύντομη ομιλία του με μία ανοικτή υπόσχεση για τη Θεσσαλονίκη.

«Σύντομα και άλλα καλά νέα θα ανακοινωθούν για τη Θεσσαλονίκη στον επενδυτικό τομέα. Έχουμε βάλει τη Θεσσαλονίκη σε πρώτη προτεραιότητα», είπε ο Υπουργός.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, είπε ότι από το 1,5 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά στην Υγεία, η ελληνική πολιτεία διαθέτει για τη φαρμακοβιομηχανία 250 εκατ. ευρώ, για να προσθέσει ότι η Ευρώπη έχει κατανοήσει ότι δεν μπορεί να εξαρτάται , στην Υγεία, από τρίτες χώρες.

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι τελικώς αυτοί που ωφελούνται από τη δημιουργία κέντρων R&D και την παραγωγή φαρμάκων στη χώρα μας, είναι οι Έλληνες ασθενείς, ενώ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα εξορθολογήσει περαιτέρω τα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν , σαν υπόλοιπα του συστήματος claw back, με στοχευμένες παρεμβάσεις.

Σύντομους χαιρετισμούς εκφώνησαν, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας , ο πρύτανης του ΑΠΘ καθ. Νίκος Παπαϊωάννου και ο πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθ. Σαββάκης.

Το Κέντρο R&D της DEMO

Mέσα σε ένα χρόνο, στο κτήριο του υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης, η DEMO δημιούργησε το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης σε χώρους 2.400 τ.μ., επενδύοντας σε  μηχανήματα και εργαστηριακούς εξοπλισμούς, 5 εκατ. ευρώ.

Στο κέντρο ήδη απασχολούνται 50 επιστήμονες οι οποίοι και ως το τέλος του έτους, θα αυξηθούν σε 100. Σε επόμενη φάση ανάπτυξης, με πρόσθετο εξοπλισμό, το Kέντρο θα μπορεί να απασχολεί ως και 200 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης (χημικούς, βιολόγους, φαρμακοποιούς κ.αλ.).

Στόχος της DEMO είναι, να αναπτύσσονται στο Κέντρο, 5 νέες δραστικές ουσίες και 21 τελικά προϊόντα/φάρμακα, κάθε χρόνο. Κάποιες από τις ουσίες αυτές, θα χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή  κυτταροστατικών φαρμάκων, δηλαδή φαρμάκων που χορηγούνται, ως χημειοθεραπείες, σε καρκινοπαθείς.

Το Κέντρο Φαρμακευτικής Έρευνας της DEMO, διαθέτει:

-το μοναδικό ιδιωτικό Εργαστήριο Πυρηνικού Συντονισμού (NPR) στη χώρα μας

-13 εργαστήρια

-403 εργαστηριακά όργανα, ειδικά συστήματα και κατασκευές

-50 υπερσύγχρονα συστήματα Χρωματογραφίας

Όπως επισημάνθηκε, η έρευνα και η ανάπτυξη δραστικών ουσιών, θα επιτρέψει την καθετοποίηση της παραγωγής φαρμάκων από τη DEMO και θα ενισχύσει τη  θέση της στη διεθνή αγορά .

Η βιομηχανική παραγωγή φαρμάκων θα γίνεται στο νέο συγκρότημα που δημιουργείται στην Τρίπολη, σε έκταση 100 στρεμμάτων. Οι δύο πρώτες μονάδες θα είναι έτοιμες το 2023 και οι άλλες δύο, από τις τέσσερις συνολικά, το 2025.

Οι οικονομικές επιδόσεις της DEMO

Η DEMO το 2021 αύξησε τον κύκλο εργασιών της στα 207 εκατ. ευρώ, έναντι των 178 εκατ. ευρώ του 2020, χρονιά που η καθαρή της κερδοφορία είχε ανέλθει σε 30 εκατ. ευρώ.

Η βιομηχανία, που εξάγει σε περισσότερες από 80 χώρες, το 2021 και σε σύνολο πωλήσεων 207 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε εξαγωγές που ξεπέρασαν τα 42 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Εταιρεία παράγει κυρίως ενέσιμα φάρμακα και όλες οι εξαγωγές της αφορούν ενέσιμα.

Στο Α’ εξάμηνο 2022, ο κύκλος εργασιών της DEMO αυξήθηκε κατά 14% και διαμορφώθηκε στα 104,3 εκατ. ευρώ, έναντι 91,5 εκατ. στο Α’ εξάμηνο 2021 και, 80,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.

Οι εκτιμήσεις τοποθετούν τον κύκλο εργασιών για το σύνολο του 2022, στην περιοχή των 220 εκατ. ευρώ.

*Την εκδήλωση των εγκαινίων συντόνισε η δημοσιογράφος κα. Μαρία Σαμολαδά.

Πηγή: GrTimes

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]