Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Διακοπές: Tips από το ΚΕΠΚΑ για να μην πέσετε θύματα «αετονύχηδων»

Διακοπές: Tips από το ΚΕΠΚΑ για να μην πέσετε θύματα «αετονύχηδων»



Μόλις λίγες ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, αργία η οποία είθισται να είναι η τελευταία έξοδος του καλοκαιριού, ελλοχεύει ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος να πέσουν οι καταναλωτές θύματα κάποιων ‘αετονύχηδων’. «Μην χαλάσετε τις διακοπές σας, να προσέχετε περισσότερο» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ Νίκος Τσεμπερλίδης απευθυνόμενος στους καταναλωτές.

 

Ευκαιρία για αποδράσεις αποτελεί η αργία του Δεκαπενταύγουστου (σ.σ. ημέρα Δευτέρα), και για το λόγο ότι, αυτήν την περίοδο, η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) συνιστά την προσοχή των καταναλωτών ώστε να μην πέσουν θύματα  «αετονύχηδων».

Η ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών, είτε πρόκειται για μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε για καταλύματα είτε για μέσα μεταφοράς κτλ. συγκεντρώνει κάθε χρόνο, και μάλιστα καθημερινά, παράπονα – καταγγελίες καταναλωτών. Από τα βασικά σημεία που πρέπει να εστιάσει την προσοχή του ο καταναλωτής είναι αδιαμφισβήτητα η καθαριότητα του χώρου, στον οποίο πρόκειται να γευματίσει και/ή να διανυκτερεύσει.

«Η εικόνα του μαγαζιού, ακόμη και των σερβιτόρων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, μπορούμε να καταλάβουμε το τι γίνεται και μέσα στην κουζίνα» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ Νίκος Τσεμπερλίδης εξηγώντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποφευχθούν τυχόν τροφικές δηλητηριάσεις.

Ένα από τα επίσης σημαντικά σημεία που πρέπει πάντα να έχει στα υπόψιν του ο καταναλωτής είναι ο τιμοκατάλογος. «Ο τιμοκατάλογος είναι η εικόνα του μαγαζιού, για όλες τις υπηρεσίες, ακόμη και για τα beach bars με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες» αναφέρει ο κ. Τσεμπερλίδης προσθέτοντας πως εάν μια επιχείρηση έχει για παράδειγμα όριο κατανάλωσης, «τότε είναι καθαρά στην επιλογή μας, για το εάν θέλουμε να καθίσουμε ή όχι».

Προσοχή επίσης απαιτείται στη συμπεριφορά των υπαλλήλων της κάθε επιχείρησης. «Μην χαλάσετε τις διακοπές σας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ συνιστώντας στους καταναλωτές σε τυχόν παρατυπίες επαγγελματιών να συγκεντρώσουν όποια στοιχεία μπορούν, ούτως ώστε να τα καταγγείλουν στη συνέχεια στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

«Εάν είναι βασικά θέματα ασφάλειας ή υγείας, τότε προχωράμε σε ανώνυμη καταγγελία αξιοποιώντας τους κατάλληλους μηχανισμούς που διαθέτουμε» τονίζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.

Καθαριότητα, τιμοκατάλογοι, αποδείξεις πληρωμής 

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δέχεται καθημερινά παράπονα-καταγγελίες καταναλωτών, για την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών, που τους παρέχονται κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Όπως επισημαίνεται, ελέγχουμε, πάντα, την καθαριότητα του χώρου, στον οποίο πρόκειται να διανυκτερεύσουμε ή να γευματίσουμε. Επίσης, ο ΚΕΠΚΑ συνιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω:

1. Ζητάμε, πάντοτε, να μας δοθεί ο τιμοκατάλογος (καταλύματος, εστιατορίου, καφετέριας, χώρου διασκέδασης), πριν παραγγείλουμε. Στον τιμοκατάλογο πρέπει, εκτός από τις τιμές, να αναγράφονται και ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσφερόμενων προϊόντων, όπως νωπά – κατεψυγμένα, εισαγωγής ή εντόπια κ.λπ.

2. Ζητάμε, πάντοτε, την απόδειξη πληρωμής και ελέγχουμε τις χρεώσεις, με βάση τον τιμοκατάλογο, πριν πληρώσουμε.

3. Δεν πληρώνουμε κουβέρ, που έχει καταργηθεί ή οτιδήποτε άλλο φαγητό ή ποτό μας προσφέρεται, χωρίς να το έχουμε παραγγείλει.

4. Σε περίπτωση, που ο καταστηματάρχης δείξει απροθυμία να ανταποκριθεί, στις παραπάνω λογικές και νόμιμες απαιτήσεις μας, ή σε περίπτωση, που οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές, φεύγουμε από τον συγκεκριμένο χώρο και εξυπηρετούμαστε, από άλλη επιχείρηση.

5. Σε περίπτωση, που το κατάλυμα, στο οποίο διανυκτερεύουμε, δεν τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις, που έχουμε συμφωνήσει, καταγγέλλουμε το γεγονός, στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή και στο τέλος, αρνούμαστε την πληρωμή του προσυμφωνηθέντος ποσού.

6. Η άρνησή μας να αγοράσουμε κακής ποιότητας ή υψηλής τιμής υπηρεσίες και προϊόντα θα δώσει ένα μάθημα, στους κερδοσκόπους των διακοπών, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας τους σωστούς επαγγελματίες.

7. Σε κάθε περίπτωση τηρούμε ευλαβικά τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης της Πολιτείας και των ειδικών για τον COVID-19.

Σχολιάζοντας ο κ. Τσεμπερλίδης την περίπτωση 3, σχετικά με τη μη πληρωμή φαγητού ή ποτού που προσφέρεται στον καταναλωτή, δίχως να το έχει παραγγείλει, όπως για παράδειγμα με το εμφιαλωμένο μπουκάλι του νερού, που είναι ένα σύνηθες περιστατικό, εξηγεί πως σε περίπτωση που ο σερβιτόρος σερβίρει νερό δίχως να έχει δοθεί παραγγελία από τον πελάτη, τότε μπορεί ο καταναλωτής να το αρνηθεί ευγενικά, λέγοντας πως «εάν δεν είναι προσφορά του καταστήματος, να μην ανοιχθεί».

«Να πληρώνει δηλαδή αυτά που παραγγέλνει, και όχι αυτά που θέλουν να του σερβίρουν από το μαγαζί» λέει ο κ. Τσεμπερλίδης.

Σημειώνεται πως το ΚΕΠΚΑ έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει τους “κακούς” επαγγελματίες και όλους αυτούς, που βλέπουν τη θερινή περίοδο, ως μια χρυσή ευκαιρία, για να τα “οικονομήσουν” και που δεν σέβονται τους καταναλωτές – πελάτες. Κάθε περίπτωση καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των καταναλωτών, καταγγέλλεται στο ΚΕ.Π.ΚΑ (τηλ.: 2310 233333, ώρες 09:00 – 14:30).

Πηγή:GrTimes

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]