Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Πιερία – Τουρισμός: Ιούλιος και Αύγουστος δεν αρκούν για να σώσουν τη σεζόν

Πιερία – Τουρισμός: Ιούλιος και Αύγουστος δεν αρκούν για να σώσουν τη σεζόν



Οδεύοντας προς τον πιο ‘καυτό’ μήνα του καλοκαιριού – τον Αύγουστο- τουλάχιστον σε επίπεδο πληροτήτων, η τουριστική κίνηση στην Πιερία κινείται με ανοδικούς ρυθμούς. «Έχουμε έναν καλό Ιούλιο, πολύ καλύτερο από πέρυσι και πρόπερσι, όπως και ο Αύγουστος φαίνεται να έχει εξαιρετική δυναμική» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης.

«Οι πρωταθλητές του καλοκαιριού “χτίζονται” από τον χειμώνα. Και αυτό κάναμε, φέτος, με στοχευμένη και σκληρή δουλειά. Αλλά και οι πρωταθλητές του χειμώνα “χτίζονται” το καλοκαίρι» δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα Δρ. Ernst Reichel.

Ο υπουργός Τουρισμού επανέλαβε το κάλεσμα προς τους Γερμανούς πολίτες -ιδίως συνταξιούχους- που θα θελήσουν να περάσουν τον βαρύ γερμανικό χειμώνα στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με ήπιο μεσογειακό κλίμα, χαμηλότερο κόστος θέρμανσης σε σχέση με τον Βορρά, καθώς και με άρτιες υποδομές και υπηρεσίες που μπορούν να εξασφαλίσουν φιλοξενία υψηλής ποιότητας, δώδεκα μήνες τον χρόνο.

Μπορεί η Πιερία να μην έχει το ίδιο θερμό κλίμα που έχουν η Κρήτη και η Νότια Πελοπόννησος για παράδειγμα, περιοχές οι οποίες καλούνται να υποδεχθούν Γερμανούς πολίτες κατά τους χειμερινούς μήνες, ωστόσο αποτελεί μια γεωγραφική περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας που συνδυάζει άριστα το βουνό και τη θάλασσα και μπορεί να υποστηρίξει δωδεκάμηνο τουρισμό.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια, εν μέσω πανδημίας, παρατηρείται μια στροφή και από την εγχώρια αγορά, με τους Έλληνες να προτιμούν την περιοχή για τις καλοκαιρινές τους διακοπές αλλά και για σύντομες αποδράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Το ενδιαφέρον από την ελληνική αγορά έχει αυξηθεί και κινείται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το 2019» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης προσθέτοντας πως το ‘παρών’ δίνουν και Γερμανοί, τουρίστες από την Κεντρική Ευρώπη καθώς και από τα Βαλκάνια. Λείπουν βεβαίως οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί, ωστόσο επιλέγουν την περιοχή περισσότεροι μεμονωμένοι τουρίστες, παρά σε οργανωμένα γκρουπ, γεγονός που μεταφράζεται σε υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη. «Ουσιαστικά, παρατηρούμε αλλαγή του μείγματος, με περισσότερους μεμονωμένους και λιγότερο οργανωμένους» σχολιάζει ο κ. Τσιτλακίδης.

Σε καλύτερη μοίρα τα 3,4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία

Ο Ιούλιος στην Πιερία κινείται πολύ καλύτερα σε σχέση με τις δυο προηγούμενες χρονιές εν μέσω πανδημίας. Εξαιρετική δυναμική εμφανίζει και ο Αύγουστος, ωστόσο οι πληρότητες δεν είναι οριζόντιες σ’ όλες τις μονάδες του νομού.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων, τα οποία αποτελούν και το 70% της δυναμικής των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Πιερίας, εμφανίζουν χαμηλότερες πληρότητες εν συγκρίσει με τα ξενοδοχεία των υπολοίπων κατηγοριών, δηλαδή τα 3άστερα, τα 4άστερα και τα 5άστερα. «Τα μικρότερων αστέρων ξενοδοχεία έχουν χάσει τις παραδοσιακές συνεργασίες που είχαν με tour operators από τις Βαλκανικές χώρες» υπογραμμίζει ο κ. Τσιτλακίδης.

Τι θα μείνει στο ταμείο;

Η φετινή σεζόν για τους επιχειρηματίες του τουρισμού στην Πιερία δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν δυο μήνες «τραγικοί» όπως τους χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΞΠ, ο Ιούνιος τουλάχιστον κατά το 80% του μήνα κινήθηκε με μονοψήφιες πληρότητες.

«Σίγουρα δεν πρόκειται να προσεγγίσουμε ούτε τα έσοδα, ούτε τις αφίξεις του 2019, και σαφώς και την κερδοφορία» δηλώνει κατηγορηματικά στο GRTimes.gr ο Ηρακλής Τσιτλακίδης προσθέτοντας «αναμένεται να δούμε τι θα μείνει στο ταμείο, στο τέλος, αλλά σίγουρα δυο μήνες, Ιούλιος και Αύγουστος, δεν αρκούν για να καλύψουμε απώλειες από δυο χρόνια πανδημίας».

Πηγή:GrTimes

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]