Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Γαστρονομικά πιάτα Κεντρικής Μακεδονίας: Η καινοτομία ‘παντρεύεται’ με την έρευνα και τα τοπικά προϊόντα (ΦΩΤΟ)

Γαστρονομικά πιάτα Κεντρικής Μακεδονίας: Η καινοτομία ‘παντρεύεται’ με την έρευνα και τα τοπικά προϊόντα (ΦΩΤΟ)



Τυροκομικά προϊόντα που παράγονται από γάλα ελληνικών φυλών αιγών και γαστρονομικά πιάτα από την ευλογημένη γη της Κεντρικής Μακεδονίας με καινοτόμα συσκευασία βάζουν τις βάσεις για να αποκτήσουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και προστιθέμενη αξία ως τελικά προϊόντα. Τα πρώιμα αποτελέσματα των έργων Graega Cheese και Macedonian Gourmet παρουσιάστηκαν σε χθεσινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης παρουσίασαν χθες βράδυ στον αύλειο χώρο του εμβληματικού κτιρίου του Μουσείου τα πρώιμα αποτελέσματα των δυο έργων, Graega Cheese και Macedonian Gourmet, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η ΠΚΜ έχει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα προώθησης τοπικών προϊόντων το οποίο χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της Περιφέρειας και υλοποιούνται διάφορες δράσεις όπως υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων που είναι στον κλάδο της αγροδιατροφής προκειμένου να τοποθετήσουν αυτά τα προϊόντα είτε στην εγχώρια αγορά είτε στο εξωτερικό, συμμετοχή σε εκθέσεις και εκδηλώσεις προώθησης σ’ όλον τον κόσμο» δήλωσε στο GRTimes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης.

Όπως ο ίδιος επισήμανε, τα δυο έργα χρηματοδοτούνται από προγράμματα της ΠΚΜ, «προσπαθούμε να ερευνήσουμε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κάποιων τοπικών προϊόντων και στη συνέχεια με τη βοήθεια ερευνητικών οργανισμών όπως ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να φτιάξουμε αυτό που λέμε ‘από το χωράφι στο πιάτο’» ανέφερε ο κ. Κεφαλάς τονίζοντας πως μ’ αυτά τα προϊόντα στόχος είναι να παραχθούν τρόφιμα, πιάτα έτοιμα για σερβίρισμα υψηλής γαστρονομίας.

Καινοτομία στα τοπικά προϊόντα

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύει στην καινοτομία και ο συγκεκριμένος πυλώνας αποτελεί έναν από τους τρεις αναπτυξιακούς της άξονες. «Ένας πολύ βασικός άξονας είναι αυτός της καινοτομίας, και σ’ αυτήν την εκδήλωση βλέπουμε ένα πραγματικό παράδειγμα, πώς μπορούν επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν, μεταποιούν τοπικά παραγόμενα προϊόντα, μέσα από συνέργειες με ερευνητικούς φορείς όπως ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, και κάνοντας χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων της ΠΚΜ να παράγουν καινοτόμα προϊόντα τα οποία θα έχουν προστιθέμενη αξία στην αγορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό» δήλωσε στο GRTimes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΟΤΘ Βούλα Πατουλίδου επισήμανε πως το χώμα, «αυτό το πολύτιμο αγαθό της μακεδονικής γης βγάζει προϊόντα υψηλής ποιότητας που είναι αξιοζήλευτα» τονίζοντας πως  «η γεύση δημιουργεί μνήμη».

Η κα. Πατουλίδου αναφέρθηκε και στην επιτυχία της Θεσσαλονίκης να φιγουράρει στην πρώτη σελίδα του έγκριτου περιοδικού National Geographic Traveller ενώ τις επόμενες ημέρες ο ΟΤΘ θα συμμετέχει σε διεθνή έκθεση φαγητού στο Λονδίνο, στην βρετανική μητρόπολη όπου σε 41 στάσεις του μετρό διαφημίζονται προϊόντα της μακεδονικής γης.

 

Αγροδιατροφή, γαστρονομία, πολιτισμός, τουρισμός

Ως ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας αλλά και της ΠΚΜ η γαστρονομία όπως επισήμανε ο νέος πρόεδρος του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης Φώτης Κιλιπίρης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης αναπτύσσοντας τον γαστρονομικό τουρισμό. «Η γαστρονομία είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας, είναι κομμάτι του πολιτισμού» ανέφερε ο κ. Κιλιπίρης στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε στον αύλειο χώρο του Μουσείου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της ΠΚΜ, Νίκος Τζόλλας επισήμανε πως στο επόμενο ΕΣΠΑ θα επαναληφθούν τα επενδυτικά σχέδια καινοτομίας που έχουν ως στόχο τη σύμπραξη των μικρών επιχειρήσεων με τα ερευνητικά ιδρύματα. «Σκοπός είναι να βγουν καινοτόμα προϊόντα, καινοτόμες υπηρεσίες. Και εφόσον ο αγροδιατροφικός τομέας είναι πρωταθλητής τομέας της ΠΚΜ, ένα μεγάλο ποσό των κονδυλίων θα στραφούν σ’ αυτόν τον τομέα» δήλωσε ο κ. Τζόλλας.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κώστας Κιλτίδης τονίζοντας πως ο αγροδιατροφικός τομέας είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. «Το μέλλον είναι μπροστά μας με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» δήλωσε ο κ. Κιλτίδης.

Το πρόγραμμα GRAEGA Cheese

Με στόχο την προστασία της ταυτότητας των ελληνικών κατσικίσιων τυροκομικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας, οι εταιρίες «Σταμάτης Προίκας Α.Ε.» και Γεώργιος Κυριακίδης «Κεράσσα» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του ΑΠΘ πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα εταιρικό σχήμα για την ανάπτυξη συστήματος ανίχνευσης νοθείας και ταυτοποίησης τυροκομικών προϊόντων που παράγονται από γάλα ελληνικών φυλών αιγών.

Το πρόγραμμα ονομάζεται GRAEGA Cheese, «αφορά το ελληνικό κατσικίσιο τυρί, κάνουμε προσπάθειες ώστε να αναπτύξουμε μια μοριακή μέθοδο για να μπορούμε να διαχωρίζουμε το γάλα που προέρχεται από εγχώριες φυλές σε σχέση με αυτό που προέρχεται από ξένες φυλές κατσικιών» δήλωσε στο GRTimes.gr ο Ιωάννης Σακαρίδης κτηνίατρος ερευνητής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «θα μπορούμε να παράγουμε τυροκομικά προϊόντα από κατσικίσιο γάλα τα οποία θα είναι πιστοποιημένα από ελληνική προέλευση, θα έχουν μια προστιθέμενη αξία σαν τελικά προϊόντα για τους καταναλωτές».

Εξήγησε πως θα γίνει ένα πρότυπο ιχνηλασιμότητας που θα λέγεται GRAEGA Cheese, του οποίου θα πιστοποιούνται οι παραγωγοί έναντι αυτού του προτύπου. Θα ξεκινάει από τα ζώα μιας εκτροφής, θα συνεχίζει στην άρμεξη του γάλακτος, τη συντήρηση του στις παγολεκάνες και τη μεταφορά του στη βιομηχανία και τέλος θα το ακολουθεί κατά τη διάρκεια της μεταποίησης, της συσκευασίας και διανομής του στα τελικά σημεία πώλησης.

Το πρόγραμμα Macedonian Gourmet

Το δεύτερο έργο ενταγμένο στα επενδυτικά σχέδια της καινοτομίας της ΠΚΜ εστιάζει στα παραδοσιακά γαστρονομικά πιάτα Κεντρικής Μακεδονίας και έχει τον διακριτικό τίτλο «Macedonian Gourmet». Όπως εξήγησε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Γιώργος Σαμούρης εταίροι του έργου είναι η εταιρία Αφοί Κομπατσιάρη Α.Ε. και το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στην παραγωγή και προώθηση παραδοσιακών γαστρονομικών προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης με καινοτόμα συσκευασία. «Με μια συσκευασία που είναι καινοτομία βρώσιμης μεμβράνης, η οποία θα προέρχεται από το τυρόγαλο, προϊόν που βγαίνει μετά την τυροκόμηση» ανέφερε ο κ. Σαμούρης στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου προσθέτοντας πως στη μεμβράνη η οποία θα είναι και εδώδιμη θα μπουν διάφορα αρωματικά.

Μέσα από τη συγκεκριμένη καινοτομία η εταιρία θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της ενώ όπως αναφέρθηκε το Macedonian Gourmet στοχεύει και στην ανάπτυξη σήματος ποιότητας, μέσω του οποίου διασφαλίζεται η παραγωγή πιστοποιημένων ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων.

«Τα προϊόντα θα πρέπει να έχουν ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα. Για να έχεις ταυτότητα, οι πρώτες ύλες οι οποίες θα προέρχονται από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, θα πρέπει να έχουν σήμα ποιότητας» ανέφερε ο κ. Σαμούρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει 70 περίπου συνταγές της ΠΚΜ, εκ των οποίων έχουν επιλεγεί 40, ενώ στο πλαίσιο του έργου έχουν ήδη ξεκινήσει και υλοποιούνται 35 συνταγές.

Επτά από αυτές τις συνταγές θα επιλεγούν και θα δοθούν στην εταιρία Αφοί Κομπατσιάρη για να προωθήσει κατάλληλα τα συγκεκριμένα προϊόντα. «Η δική μας συνεισφορά είναι στην τεχνογνωσία της παραγωγής και στην αξιοποίηση των πρώτων υλών του δήμου Λαγκαδά και της ευρύτερης περιοχής. Είναι μεγάλο εγχείρημα γιατί έχει μέσα γευσιγνωσία και τεχνολογία που αφορά τη συσκευασία του φαγητού» δήλωσε στο GRTimes.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Κομπατσιάρη Διονύσης Κομπατσιάρης, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Άσσηρο.

Σημειώνεται πως επικεφαλής σεφ των συνταγών των παραδοσιακών γαστρονομικών πιάτων της μακεδονικής κουζίνας είναι ο Γιώργος Παλησίδης ο οποίος παρουσίασε και την χθεσινή εκδήλωση. Με το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε γευσιγνωσία παραδοσιακών συνταγών όπως ποικιλία τυριών από την επαρχία Λαγκαδά, χοιρινό ψαρονέφρι με μέλι Σοχού και σουσάμι με μανιτάρια Ασκού, σαλάτα κους κους με δυόσμο, ντοματίνια, φέτα και ελαιόλαδο, αρνάκι κοκκινιστό με λαγκαδιανές μελιτζάνες, μπιφτέκια από πρόβειο κρέας κτλ.

Πηγή:GrTimes

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]