Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Κ. Μακεδονία: Λουκέτο σε 113 νηπιαγωγεία και δημοτικά από το νέο σχολικό έτος

Κ. Μακεδονία: Λουκέτο σε 113 νηπιαγωγεία και δημοτικά από το νέο σχολικό έτος



Σε αναστολή λειτουργίας τίθενται από το νέο σχολικό έτος (σ.σ.2022-2023) 113 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία, μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας και την έκδοση σχετικού ΦΕΚ- Τι λέει η ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων στο GRTimes.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των «λουκέτων» που θα μπουν από τη νέα σχολική χρονιά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουλίου, σε αναστολή λειτουργίας τίθενται 40 δημοτικά σχολεία και 73 νηπιαγωγεία, για λόγους έλλειψης διδακτηρίων, καθώς και μικρού ή μηδενικού αριθμού μαθητών.

Δείτε στο ΦΕΚ ποια σχολεία κλείνουν

«Στην πλειοψηφία τους σχολεία που ήταν ήδη σε αναστολή»

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμάς Μπαχαράκης αναφέρει μιλώντας στο GRTimes ότι «μιλάμε για σχολεία, τα οποία στην πλειοψηφία τους ήταν ήδη σε αναστολή για περισσότερο από ένα χρόνο ή ακόμη και σχολεία που δεν λειτούργησαν ποτέ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Από τα 113 νηπιαγωγεία και δημοτικά που είναι στο ΦΕΚ για αναστολή, τα 15 μόνο (σ.σ. εκ των οποίων 13 νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά), ήταν λειτουργικά το προηγούμενο σχολικό έτος και αυτά αναγκάζονται να κλείσουν λόγω λιγοστού ή μηδενικού αριθμού μαθητών. Για τα παιδιά από αυτά τα σχολεία έχουν κινηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες και μετακινήθηκαν σε γειτονικά σχολεία (σ.σ. ενδεχομένως και σε διπλανά χωριά)».

Τα υπόλοιπα σχολεία που τίθενται αναγκαστικά σε αναστολή ήταν ήδη σε άτυπη αναστολή από τα προηγούμενα χρόνια, λόγω υποδομών, σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιπλέον, ο κ. Μπαχαράκης διαβεβαίωσε ότι «κλείσιμο σχολείων δεν υπάρχει αν παρουσιαστούν μαθητές. Ακόμη και με τρία παιδιά διατηρείται το σχολείο. Παράλληλα υπάρχει και εισήγηση από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας να εξετάζεται ενδελεχώς αν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι μαθητές με τις μετακινήσεις. Στην πλειοψηφία τους όμως τα σχολεία ήταν ήδη σε αναστολή, καθώς δεν είχαν μαθητές».
«Τακτική του υπουργείου με γνώμονα το κόστος»

Από την πλευρά του ο Προέδρος της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Κοκονάς μιλώντας στο GRTimes έκανε λόγο για μια τακτική του υπουργείου Παιδείας, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε σχολικό έτος και έχει γνώμονα το κόστος.

«Κάθε χρόνο το υπουργείο ανανεώνει αναστολές λειτουργίας σχολείων, με γνώμονα το κόστος. Κάποια από αυτά τα σχολεία μπορούν να φιλοξενήσουν μαθητές, αλλά επειδή οι μαθητές είναι λίγοι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και οι μαθητές αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες περιοχές. Παράλληλα προχωρούν απερίσκεπτα σε αναστολές λειτουργίας σχολείων και δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο για την υποστελέχωση των σχολείων σε εκπαιδευτικό και όχι μόνο προσωπικό» είπε.

Επιπλέον ο κ. Κοκονάς συμπληρώνει ότι «το χειρότερο είναι ότι στο κομμάτι των αναστολών – λόγω έλλειψης υποδομών – δεν δίνεται η δέουσα προσοχή για να οργανωθούν αυτά τα σχολεία, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να ελαφρύνουν άλλα σχολεία εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος».

Κλείνοντας, τονίζει ότι «ζητάμε επίσης με το άνοιγμα των σχολείων να μην στοιβάζονται τα παιδιά, να εξασφαλίζεται η συντήρηση των υποδομών και να υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και προσωπικό καθαριότητας».

Πηγή:GrTimes

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]