Αρχική > Slider > Καταγγελία: Εκτεθειμένο σε περίπτωση φωτιάς, μέρος του Πανοράματος – Εκτός Antinero μεγάλη περιοχή (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Καταγγελία: Εκτεθειμένο σε περίπτωση φωτιάς, μέρος του Πανοράματος – Εκτός Antinero μεγάλη περιοχή (ΦΩΤΟ-VIDEO)



Επικίνδυνα εκτεθειμένες σε περίπτωση πυρκαγιάς, εκατοντάδες οικίες στη Βόρεια πλευρά του Πανοράματος. «Μας άφησαν εκτός του έργου Antinero, για τη δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας» καταγγέλλει κάτοικος στο GRTimes κάνοντας λόγο για «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ δήμου και Δασαρχείου. Αυτοψία στην περιοχή – Τι σχολιάζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και τι απαντά το Δασαρχείο.

Δραματική έκκληση να συμπεριληφθεί έστω τώρα η περιοχή της στη ζώνη εφαρμογής του έργου Antinero, που αφορά στην πρόληψη και αντιπυρική προστασία της μεικτής ζώνης δάσους – οικιστικού ιστού, περιμετρικά του Σέιχ Σου, απευθύνει μέσω του GRTimes κάτοικος του οικισμού, η οποία τονίζει, πως σε περίπτωση φωτιάς κινδυνεύουν εκατοντάδες οικίες και χιλιάδες κάτοικοι, σε μεγάλο μέρος του Πανοράματος.

Στην παρακάτω φωτογραφία, με πράσινο χρώμα τα όρια του Περιαστικού Δάσους και χωρίς χρώμα η επίμαχη περιοχή.

Κατά την αυτοψία πάντως του GRTimes στη συγκεκριμένη περιοχή την περασμένη εβδομάδα, διαπιστώθηκε εξαιρετικά πυκνή βλάστηση κωνοφόρων δέντρων, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια, μεγάλος όγκος κλαδιών, πευκοβελόνων και καύσιμης ύλης, διάσπαρτος στο δάσος και σε μερικά σημεία του δρόμου, αλλά και ένα ανάγλυφο της περιοχής ιδιαίτερα επικλινές σε μερικά σημεία, που σε περίπτωση φωτιάς θα μπορούσε να υπάρξει ταχύτατη επέκταση της.

Όπως εξηγεί η κάτοικος της περιοχής, το δάσος γύρω από την οικία της προήλθε από φυσική αναγέννηση μετά τη μεγάλη φωτιά του 1997 και είναι εξαιρετικά πυκνό. Από τότε στο σημείο δεν έχει γίνει σχεδόν καμία ουσιαστική παρέμβαση προκειμένου να υπάρχουν δασοκομικές εργασίες, καθαρισμοί και άλλες παρεμβάσεις που θα μείωναν τον φόβο για φωτιά.

«Η περιοχή αυτή είναι «μπαλάκι» μεταξύ δήμου και δασαρχείου από το 2016 που εγώ προσωπικά γράφω επιστολές που πέφτουν στο κενό» τονίζει η κ. Νίτσα, παρουσιάζοντας έγγραφα από επιστολές που αντήλλαξε, τόσο με τον δήμο όσο και με το Δασαρχείο.

Όπως επισημαίνει, πέρυσι και πρόπερσι προσπάθησε να ενημερωθεί εγγράφως για το τι συμβαίνει στην περιοχή της και από τότε υπήρξε μια αλληλογραφία του δήμου με το δασαρχείο προκειμένου να γίνουν έργα. Ωστόσο το δασαρχείο ζητούσε διευκρινήσεις για τις ιδιοκτησίες στην επίμαχη περιοχή, τις οποίες φέρεται να μην έλαβε ποτέ.

«Επειδή και ο δήμος ξέρει ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι του Δασαρχείου, δεν αφορά δηλαδή στο περιαστικό δάσος, “σφυρίζει αδιάφορα” λέει η κα. Νίτσα η οποία προσθέτει ότι σε γραπτή απάντηση τον Μάρτιο από το Δασαρχείο (η συγκεκριμένη αλληλογραφία στη διάθεση του GRTimes), αρχικά έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η περιοχή της ήταν εντός των έργων, στη συνέχεια όμως τον Ιούνιο, υπάλληλος του Δασαρχείου της είπε προφορικά πως οι παρεμβάσεις δεν αφορούν τελικά στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Από τον Μάρτιο και μετά, μου έλεγαν “μην ανησυχείτε… Είστε μέσα”. Όμως στις 15 Ιουνίου, βρήκα εδώ ένα όχημα του δασαρχείου και ρωτώντας μια υπάλληλο, μου είπε πως τελικά εργασίες δεν θα γίνονταν στη συγκεκριμένη περιοχή γιατί δήθεν άλλαξε ο δασικός χάρτης, ο οποίος ωστόσο δεν άλλαξε», υποστηρίζει η ίδια, δείχνοντας και τον σχετικό χάρτη από επίσημη πηγή.

Η κ. Νίτσα υποστηρίζει πως αυτοί που έκαναν τη σχετική μελέτη για την πυροπροστασία στην περιοχή, την έκαναν χωρίς ενδεχομένως να έχουν δει τα όρια του δημόσιου δάσους, κάνοντας λόγο για επιπολαιότητα και από την πλευρά του δασαρχείου για τον τρόπο που απάντησε σε ένα πολύ σοβαρό θέμα και από την πλευρά του δήμου που επαναπαύθηκε σε προφορική δέσμευση ότι στην περιοχή του θα γίνονταν παρεμβάσεις.

«Είμαστε το καλύτερο προσάναμμα. Η φωτιά πέρασε τον κεντρικό το 1997, χωρίς τότε να υπάρχει η βλάστηση που υπάρχει τώρα, αλλά μικρά πουρνάρια. Σήμερα είμαστε ένα κανονικό προσάναμμα» καταλήγει.

Η κάτοικος Πανοράματος,  έχει αποστείλει εκ νέου σχετικές επιστολές για τη γνωστοποίηση του θέματος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Γραφείο Θεσσαλονίκης του Πρωθυπουργού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Δασών- Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και το Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, κοινοποιώντας το περιεχόμενο και στον εισαγγελέα.

Γ. Καρτάλης – Αντιδήμαρχος: Δεν έπρεπε να εξαιρεθεί το συγκεκριμένο κομμάτι

Μιλώντας στο GRTimes.gr, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης Δ.Ε. Πανοράματος-Πυλαίας και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καρτάλης, επισήμανε πως και ο δήμος έχει την ίδια ενημέρωση με την κ. Νίτσα από το δασαρχείο, ότι – εν αγνοία του δήμου – το συγκεκριμένο κομμάτι εξαιρέθηκε από τις αντιπυρικές παρεμβάσεις, λέγοντας πως “κάλλιστα θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια αντιπυρική ζώνη εκεί”.

«Από την εικόνα που έχουμε εμείς, τα περισσότερα ΚΑΕΚ στην περιοχή ανήκουν σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν ιδιοκτησίες, υπάρχουν σπίτια που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο έργο του Δασαρχείου που έμεινε από έξω, δεν έγινε, γιατί εκεί υπάρχουν ιδιωτικοί χώροι. Θα μπορούσε κάλλιστα επομένως, η αντιπυρική ζώνη να γίνει εκτός αυτών των ιδιοκτησιών, για να υπάρχει μια συνέχεια των παρεμβάσεων, σε όλο το εύρος της γραμμής που γίνεται το έργο» τόνισε ο κ. Καρτάλης.

Ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι αγνοεί τους λόγους για τους οποίους δεν γίνονται αντιπυρικές ζώνες γύρω από τις επίμαχες εκτάσεις, λέγοντας ότι έχει στείλει σχετική επιστολή, χωρίς να έχει λάβει απάντηση μέχρι σήμερα.

Ο κ. Καρτάλης ζητάει στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εργολαβίας για το Antinero που είναι σε εξέλιξη, να μην υπάρχει κενό στην αντιπυρική ζώνη και να μην αποτελέσουν δικαιολογία μη δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης, οι ιδιοκτησίες που υπάρχουν. Λέει επίσης πως ο δήμος δεν θα προλάβαινε σε καμία περίπτωση να κάνει ο ίδιος φέτος τα συγκεκριμένα έργα πυροπροστασίας.

Καταλήγοντας, χαρακτηρίζει ως οξύμωρο το γεγονός ότι το Δασαρχείο επικαλείται ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι εκτός δημόσιου δάσους και άρα εκτός προγράμματος Antinero, ενώ το ίδιο – σύμφωνα με όσα δηλώνει ο αντιδήμαρχος – είχε κάνει πριν από περίπου 2 χρόνια, τις παρεμβάσεις για την απομάκρυνση των ξερών δέντρων από το φλοιοφάγο έντομο..

«Έρχεται λοιπόν σήμερα στη μελέτη αυτή και επικαλούμενο ότι είναι δημοτικό ή ιδιωτικό το αφήνει απ` έξω. Γιατί τα προηγούμενα δύο χρόνια απομάκρυνε όλα τα ξερά δέντρα που είχαν προσβληθεί από το φλοιοφάγο; Για εκείνη την περίπτωση θεωρούνταν δημόσια και για αυτήν, τώρα, επειδή ενδεχόμενα δεν έφτασε ο προϋπολογισμός της μελέτης, το αφήνουμε στο έλεος του θεού; Ιδού το ερώτημα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δασαρχείο: Μπορούμε να επέμβουμε μόνο σε δημόσιες γαίες

Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στην καταγγελία και σε όσα αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, δίνει στο GRTimes.gr η  κ. Πέρη Κουράκλη, Δρ Δασολόγος, επιβλέπουσα του έργου για την αντιπυρική προστασία,  η οποία υπηρετεί στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης  στο τμήμα Εκτέλεσης Δασοτεχνικών Έργων.

Αρχικά διευκρινίζει  τι αφορά το έργο «Antinero»:

«Η μελέτη είναι πρότυπη, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες προδιαγραφές. Κάναμε αρκετή έρευνα, δεν αφορά δηλαδή μια μελέτη που έγινε σε μια μέρα, έναν μήνα. Τη δουλεύουμε 4-5 χρόνια στο Δασαρχείο για να δούμε πως θα γίνει όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική, να μην τοποθετούνται περιοχές ανάλογα με το ποια αρέσει στον καθένα. Με επιστημονικά κριτήρια, αποδεδειγμένα στο πεδίο. Αυτή η μελέτη έχει πάρει έγκριση σε επίπεδο προδιαγραφών και υλοποίησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει  εγκριθεί από την αρμόδια δική μας δασική υπηρεσία, έχει παρουσιαστεί στο δασολογικό συνέδριο, δηλαδή στο αμιγώς επιστημονικό συνέδριο του κλάδου μας, όπου έτυχε καλής αποδοχής και τώρα υλοποιείται» επισημαίνει.

Αναφέρει επίσης ότι το Δασαρχείο διαχειρίζεται δημόσιες γαίες. «Δεν μπορούμε δηλαδή να μπούμε σε ιδιωτικές. Όταν λοιπόν βρήκαμε σε ποιες περιοχές πρέπει να επέμβουμε, αποφασίσαμε να το κάνουμε πέρα από τις ιδιοκτησίες. Να δούμε που χρειάζεται να γίνει το οτιδήποτε, από τον οποιοδήποτε. Ανεξάρτητα αν θα γίνει από το Δασαρχείο ή κάποιον άλλον φορέα. Ορίσαμε αυτή τη ζώνη περιμετρικά της ζώνης του περιαστικού δάσους που είναι  60 μέτρα πλάτος και καλύπτει όλες τις περιοχές που έχουν κωνοφόρα δέντρα, με εξαίρεση τις περιοχές που έχουν ισχυρή κλίση και αυτές με ρέματα, ώστε να μην επηρεαστεί η αντιδιαβρωτική λειτουργία του δάσους και η οικολογία των ρεμάτων».

Όπως λέει η κ. Κουράκλη, στη δεύτερη φάση της μελέτης, έπρεπε να εξαιρεθούν οι περιοχές που δεν ήταν δημόσιες για οποιονδήποτε λόγο, είτε ανήκαν σε πολίτες, είτε σε δήμους, κτλ. «Οπότε ο προϋπολογισμός και όλες οι δράσεις μας, αφορούν στο δημόσιο δάσος».

“Όταν μιλούσαμε λοιπόν με την κ. Νίτσα τον χειμώνα, της εξήγησα ότι υπάρχει και αυτή η πρόβλεψη, ότι θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις παντού” λέει χαρακτηριστικά.

Τονίζει ακόμη πως η επίμαχη περιοχή είναι εντός της μελέτης που έχει γίνει και η οποία εγκρίθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, περίοδο κατά την οποία το έργο για την πρόληψη και αντιπυρική προστασία της μεικτής ζώνης δάσους – οικιστικού ιστού, περιμετρικά του Σέιχ Σου, δεν ήταν ακόμη γνωστό ως Antinero.

«Η χρηματοδότηση ήρθε σε δεύτερο επίπεδο. Η σύμβαση υπογράφηκε με τον ανάδοχο τον Απρίλιο. Αλλά όταν πήραμε την έγκριση της μελέτης, εμείς δεν ξέραμε αν θα υλοποιηθεί και πως η μελέτη. Οπότε θέλαμε να ήμασταν τολμηροί, να βάλουμε όλες τις εκτάσεις μέσα. Δεν μπορείς να υλοποιείς μόνο στη δική σου αυλή και να μη κοιτάς τι γίνεται τριγύρω. Η μελέτη δίνει σαφή όρια για όλες τις εκτάσεις και καταλήγει στον προϋπολογισμό της μόνο για τις δημόσιες γαίες. Αποκλείει δηλαδή τις μη δημόσιες. Γιατί δεν έχουμε αρμοδιότητα αλλού, όσο καλή διάθεση και να έχουμε. Ότι στην επίμαχη περιοχή πρέπει να γίνουν επεμβάσεις, ναι πρέπει να γίνουν επεμβάσεις. Τώρα σε ποια έκταση ακριβώς, θα το δούμε» δηλώνει η Δασολόγος, επαναλαμβάνοντας ότι η περιοχή της κ. Νίτσα, δεν συμπεριλήφθη τελικά, λόγω και του προϋπολογισμού που μπορούσε να αφορά μόνο τις δημόσιες γαίες.

Οι δήμοι ήταν ενήμεροι για τις δράσεις του Δασαρχείου

Η Δασολόγος δηλώνει  την ίδια στιγμή, πως μετά την έγκριση της μελέτης , το Δασαρχείο άρχισε να μιλάει με τους δήμους σε επίπεδο Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου, ενημερώνοντας τους προφορικά σε πρώτη φάση, ότι θα πρέπει να δουν και τις δικές τους εκτάσεις.

«Εμείς στα συντονιστικά αναφέραμε ακριβώς τι θα κάνουμε και πως. Δεν είναι κάτι μυστικό. Το ξέρουν όλοι. Και μάλιστα ο δήμος διερευνά – δεν ξέρω σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή η διαδικασία – το πώς θα υλοποιήσει τις δικές του εκτάσεις. Γιατί εμείς δώσαμε τους δήμους, τις εκτάσεις που δεν είναι δημόσιες και είναι σε αυτήν την ζώνη και από εκεί και πέρα είναι δική τους δουλειά το πως θα τις διαχειριστούν».

Η κ. Κουράκλη κάνει λόγο για παρεξήγηση που προκλήθηκε από την εντύπωση της ότι η επίμαχη κατάφυτη περιοχή αφορούσε σε δημόσιες  γαίες, ενώ τελικά όπως λέει ήταν δημοτικές, ενώ αναφορικά με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Καρτάλης, για το ότι θα μπορούσαν  να γίνουν οι αντιπυρικές παρεμβάσεις μετά τη συγκεκριμένη έκταση, τονίζει  χαρακτηριστικά: « Ότι είναι δημόσιο, είναι μέσα στη μελέτη. Στα σημεία που λέει ο αντιδήμαρχος, δεν μπορούσε να γίνει κάποια αντιπυρική ζώνη, όπως αυτή που προβλέπεται στη μελέτη, γιατί είναι εσωτερικά του δάσους. Δεν έχουμε σκοπό να εκχερσώσουμε το δάσος. Ο σκοπός αυτής της διαχείρισης είναι να δώσουμε χρόνο στους ανθρώπους να φύγουν άμεσα και  στους πυροσβέστες να δράσουν αν έχουμε φωτιά. Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να απομακρύνουμε όλα τα δέντρα εσωτερικά στο δάσος».

Τέλος, σχετικά με τις παρεμβάσεις του Δασαρχείου για το φλοιοφάγο έντομο στη συγκεκριμένη ζώνη, τις οποίες επικαλέστηκε ο αντιδήμαρχος, η Δρ. Δασολόγος δηλώνει ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που γίνεται η καταπολέμηση  του εντόμου και η απομάκρυνση των προσβεβλημένων και ξερών δέντρων από το Δασαρχείο.

Διευκρινίζει όμως κατηγορηματικά ότι η δράση του Δασαρχείου αφορά και πάλι  μόνο σε δημόσιες γαίες και όχι ιδιωτικές και πως η υπηρεσία απάντησε αμέσως θετικά σε κάθε αίτημα δήμου να κοπούν ξερά δέντρα. «Σε δημοτικές και ιδιωτικές δεν κάναμε καμία παρέμβαση για το φλοιοφάγο. Μπαίνουμε σε αμιγώς δημόσιες εκτάσεις» κατέληξε.

Ι. Καϊτεζίδης: Άριστη η συνεργασία με το Δασαρχείο – Σε εξέλιξη μελέτη

Για άριστη συνεργασία με το Δασαρχείο, έκανε  λόγο με δήλωση του ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, κάνοντας  γνωστό ότι  είναι σε εξέλιξη πλέον μελέτη, για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις εκτάσεις στα όρια ευθύνης του δήμου.

“Για πρώτη φορά η συνεργασία με το Δασαρχείο είναι τόσο συντονισμένη και καλή και αυτό οφείλεται και στην προσωπική συμμετοχή της Δασάρχου. Και για το κομμάτι της αντιπυρικής προστασίας συνεργαζόμαστε για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ήδη ετοιμάζουμε μελέτη για παρεμβάσεις, στη ζώνη που προέκυψε ότι είναι αρμοδιότητα μας”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Πηγή GrTimes

 

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]