Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Σιάτιστα: Τετραήμερο γλέντι με τους Καβαλάρηδες της Παναγιάς (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σιάτιστα: Τετραήμερο γλέντι με τους Καβαλάρηδες της Παναγιάς (ΦΩΤΟ-VIDEO)



Περισσότεροι από 200 καβαλάρηδες με τις φορεσιές τους, πάνω σε στολισμένα άλογα αναβιώνουν το έθιμο των Καβαλάρηδων της Παναγιάς. Το γλέντι με τους Καβαλάρηδες, μουσικές μπάντες και μεζέδες ξεκινάει από σήμερα στα διάφορα σημεία της Σιάτιστας, ενώ αποκορύφωμα του συγκινητικού εθίμου που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, είναι ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. «Έρχεται πάρα πολύς κόσμος για το έθιμο» δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής.

Στη γραφική κωμόπολη της Σιάτιστας, στο νομό Κοζάνης, έδρα του Δήμου Βοΐου και της Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης, αυτές τις ημέρες αναβιώνει το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός του τόπου, που δεν είναι άλλο από τον εορτασμό της ημέρας του Δεκαπενταύγουστου. Πρόκειται για τους Καβαλάρηδες της Παναγιάς, ένα άκρως συγκινητικό έθιμο που έχει βαθιά τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

«Το γλέντι ξεκινάει από σήμερα (Παρασκευή 12 Αυγούστου), ωστόσο το αποκορύφωμα του εθίμου είναι ανήμερα της εορτής της Παναγίας, Δεκαπενταύγουστο» δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής. Όπως ο ίδιος εξηγεί στο έθιμο συμμετέχουν παρέες καβαλάρηδων – γύρω στις οκτώ (8) παρέες- όπου η κάθε παρέα αποτελείται κατά μέσο όρο από 20 – 30 καβαλάρηδες.

Η κάθε παρέα έχει τη δική της μουσική, στήνει το δικό της γλέντι σε διάφορα σημεία της Σιάτιστας, διασκεδάζει και υποδέχεται επισκέπτες, φίλους και γνωστούς. Κάθε μέρα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα βγαίνουν στη Σιάτιστα από 2-3 παρέες καβαλάρηδων, όπου με δικά τους χρήματα στήνουν γλέντι σε διάφορα σημεία της κωμόπολης. Την παραμονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, διασχίζουν με τα άλογα τους την όμορφη κωμόπολη, καταλήγοντας η κάθε παρέα στη βάση της, όπου και ξεκινάει το γλέντι.

Ανήμερα της Παναγίας

Όλοι περιμένουν την ημέρα της Παναγίας, το Δεκαπενταύγουστο. Οι καβαλάρηδες καβάλα στα άλογά τους θα πορευτούν προς το μοναστήρι της Παναγίας, στο Μικρόκαστρο (12 χλμ. έξω από την Σιάτιστα) ακολουθώντας το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι.

Όπως ενημερώνεται το GRTimes.gr θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί από τη Σιάτιστα, για να φτάσουν στο μοναστήρι, να προσευχηθούν, να ασπαστούν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας όπου γίνεται κα περιφορά της εικόνας και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην πόλη της Σιάτιστας. Κάποιοι από τις παρέες κάνουν στάση και στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία για ξεκούραση, κολατσιό και να ταΐσουν τα άλογά τους.

Αφού επιστρέψουν στην αρχοντική Σιάτιστα, ξεκινάει η παρέλαση με τους Καβαλάρηδες, στην είσοδο της κωμόπολης, η οποία και διαρκεί περί τη μιάμιση ώρα. Η μέρα συνεχίζεται με χορούς και τραγούδια, μεζέδες και κρασί στις πλατείες της Χώρας και της Γεράνειας, στα σοκάκια καθώς και στα σπίτια της κωμόπολης.

6.000 – 7.000 κόσμος

Για αυτήν την ξεχωριστή γιορτή για τη Σιάτιστα και το μοναδικό έθιμο, συγκεντρώνεται κόσμος, όχι μόνο από τους όμορους νομούς αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτές τις ημέρες όλα τα καταλύματα της περιοχής είναι γεμάτα και όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Βοΐου, συγκεντρώνεται περί τις 6.000 – 7.000 κόσμος. «Τουλάχιστον 2.000 κόσμος έρχεται από άλλες περιοχές» αναφέρει ο κ. Ζευκλής.

Διευκρινίζεται ότι το έθιμο τις δυο προηγούμενες χρονιές της πανδημίας, αναβίωσε μεν, δίχως ωστόσο συνωστισμό κόσμου και σαφώς δίχως πανηγυρικό χαρακτήρα και επισημότητες.

Σημειώνεται ότι η Σιάτιστα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 920 μ. και αριθμεί 5.400 κατοίκους. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού Κοζάνης, στις νότιες πλαγιές της κορυφής Βέλλια του Άσκιου (Σινιάτσικου) όρους, πάνω από την κοιλάδα του Αλιάκμονα και απέχει 28 χλμ. από την πόλη της Κοζάνης.

*Φωτογραφίες αρχείου

Πηγή:GrTimes

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]