Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Τhess INTEC: Κάνουν ουρά οι υποψήφιοι tenants – Έκδοση ΠΔ και έναρξη κατασκευής

Τhess INTEC: Κάνουν ουρά οι υποψήφιοι tenants – Έκδοση ΠΔ και έναρξη κατασκευής



Ένα βήμα χωρίζει το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία του Thess INTEC, του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, από την έναρξη των πολυπόθητων εργασιών κατασκευής. Και το βήμα αυτό λέγεται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, εντός του 2022, αφού τέλος Ιουλίου εγκρίθηκε από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ το master plan ανάπτυξης του Πάρκου (Ε.Π.Σ.) και το σχέδιο Π.Δ. έχει πάρει το δρόμο για ΣτΕ.

Για την «Ε.Α.Ε.Π Thess INTEC A.E.», ο χρόνος είναι κυριολεκτικώς χρήμα καθώς το έργο έχει ενταχθεί για το ποσό των 35 εκατ. ευρώ στα άκαμπτα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ από την άλλη πλευρά, οι υποψήφιοι tenants των 6 mega projects περιμένουν να προχωρήσει το έργο, να γίνουν τα έργα των βασικών υποδομών και τα κτίρια της Α’ Φάσης, για να αρχίσουν να εγκαθίστανται στο Πάρκο.

Προχωράει η συνεργασία με τους Ισραηλινούς

Όμως άλλο τόσο πιέζει για την έναρξη των έργων, το ισραηλινό  Gav-Yam Negev Advance Technologies Park της Μπερσέβα , μέσω του οποίου ισραηλινές και διεθνείς εταιρείες προηγμένων τεχνολογιών,  κυρίως από τους κλάδους Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Ι.Τ.), θέλουν να επεκτείνουν δραστηριότητες στην Ελλάδα κι’ ειδικότερα στο Thess INTEC, Πάρκο που θα συνδυάζει την παρουσία clusters έρευνας και καινοτομίας σε δυναμικούς τεχνολογικά κλάδους της οικονομίας.

Άλλωστε, μη το ξεχνάμε, το Gav-Yam Negev Advance Technologies Park, είναι σημαντικός partner του Thess INTEC , αφού σε πρώτη φάση μισθώνει το 25% της συνολικής έκτασης (σ.σ. δικαιώματα επιφανείας γης) των 760 στρεμμάτων του Πάρκου και με την παρουσία του όπως και των εταιρειών που «φέρνει» στη Θεσσαλονίκη, θα ενισχύσει ουσιωδώς το οικοσύστημα καινοτομίας της πόλης, δίνοντάς του ακόμη μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση.

Το Thess INTΕC, που τον προηγούμενο Μάρτιο υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Gav- Yam Advance Technologies Park, έχει ήδη από το Μάϊο υπογράψει και σύμβαση  / Business Agreement Points με τους Ισραηλινούς, που σε τούτη τη φάση διενεργούν το λεγόμενο due diligence, τον έλεγχο πριν την οριστική συμφωνία, η οποία συναρτάται και με την έκδοση του Π.Δ., αφού αυτό θα ορίζει επακριβώς όλες τις λεπτομέρειες των χρήσεων γης και των όρων δόμησης.

Κουμπαράς με 55 εκατ. ευρώ

Το Thess INTEC, έχει αυτή τη στιγμή ένα κουμπαρά με τα 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου επιπλέον 20 εκατ. ευρώ,  που κυρίως προέρχονται από δικαιώματα επιφάνειας γης, αλλά και από εισφορές μετόχων και δωρητών.

Όπως είπε ο κ. Ευθυμιάδης, η Εταιρεία έχει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να κατασκευάσει όλες τις υποδομές, στην έκταση των 760 στρεμμάτων όπως και τα κτίρια της Α’ Φάσης των 6 mega projects, εμβαδού αρχικά 10.500-11.000 τ.μ.

Το βέβαιο είναι ότι ο  χρόνος έναρξης των εργασιών εξαρτάται από την έκδοση του Π.Δ. . Εκτιμάται ότι με συντελεστή δόμησης 1,3 στο Πάρκο θα μπορούν να κτιστούν περισσότερα από 200.000 τ.μ, έως και 250.000 τ.μ.

«Εάν το Π.Δ. εκδοθεί ως τον Ιανουάριο του 2023, το Μάρτιο θα βάλουμε μπρος τις μπουλντόζες, έχουμε τα χρήματα για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Αν ξεκινήσουμε τον Μάρτιο του 2023, τον Μάρτιο του 2025 θα έχουμε όχι μόνο τα δίκτυα υποδομής, αλλά θα έχουμε ήδη σε κατασκευή κτίρια – γραφεία και εργαστήρια- ενώ θα κατασκευάζονται  επίσης οι κτιριακές υποδομές του ΕΚΕΤΑ αλλά και του Ισραηλινού Τεχνολογικού Πάρκου. Εκτιμώ ότι το καλοκαίρι του 2025 θα δουλεύουν στο Thess INTEC ως και 1.000 άτομα», πρόσθεσε ο κ. Ευθυμιάδης.

Να σημειωθεί ότι ο στόχος στον οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Thess INTEC είναι εφικτός, αν το ΠΔ εκδοθεί προς το τέλος του 2022- Ιανουάριο του 2023, καθώς για τα έργα υποδομής, θα απαιτηθούν περί τους 12-16 μήνες, που σημαίνει ότι θα προλάβουν να ολοκληρωθούν το 2024. Κατ’ επέκταση το 2026 το Thess INTEC θα έχει πλέον πάρει «σάρκα και οστά».

Τα 6 mega projects του Thess INTEC

Σημειώνεται ότι το Thess INTEC θα κατασκευάσει τα κτίρια που θα φιλοξενήσουν τα 6 mega projects (clusters με φυσική παρουσία), τα οποία και θα μισθώσει στα συνεργατικά σχήματα έρευνας και καινοτομίας με έμφαση στις προηγμένες τεχνολογίες που ενισχύουν τη δυναμική εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Τα clusters των έξι (6) mega projects  αφορούν :Νέα υλικά και διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής. Ευέλικτα οργανικά υλικά. Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές προσομοίωσης. Καινοτόμες λύσεις καθαρής ενέργειας. Ανάπτυξη δεξιοτήτων για ένταξη καινοτόμων λύσεων στις επιχειρήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα. Τεχνολογίες και εφαρμογές κινητικότητας του μέλλοντος.

Μία επιπλέον, πρόσθετη κτιριακή υποδομή που θα αρχίσει να κατασκευάζεται παράλληλα και ταυτόχρονα με τα κτίρια Α’ Φάσης των 6 mega projects, είναι η επέκταση του ΕΚΕΤΑ, με νέους ιδιαίτερους χώρους εργαστηρίων και γραφείων, που θα φθάσουν να καλύπτουν ως και 16.000 τ.μ. Αυτή η δομή, μέσα στο Thess INTEC, θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο του λεγόμενου ‘ΕΚΕΤΑ 2.0’, ενός ευρύτερου σχεδίου επέκτασης των Ινστιτούτων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, με κονδύλια 34 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης .

Επίσης, θα αρχίσουν και οι Ισραηλινοί να κατασκευάζουν τα δικά τους κτίρια, ώστε και σε αυτά ή σε τμήματα αυτών, να μπορούν το 2026 να αρχίσουν να εγκαθίστανται εταιρείες τεχνολογίας. Εάν κλείσουν οι δύο ακόμη συνεργασίες που διαπραγματεύεται το Thess INTEC, ενδεχομένως θα δούμε και άλλους «πελάτες» π.χ. εταιρείες, τμήματα ερευνητικών κέντρων κοκ, να προχωρούν τα δικά τους έργα στο Πάρκο.

To πλάνο της σταδιακής ανάπτυξης

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Thess INTEC , αυτά τα περίπου 200.000 ή και 250.000 τ.μ. που εκτιμάται ότι θα δομηθούν στην πλήρη ανάπτυξή του, θα κατασκευαστούν σταδιακά, σε φάσεις, όσο θα προσελκύονται και περισσότερες επιχειρήσεις και clusters R&D που θα θέλουν να εγκατασταθούν σε αυτό. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με το τεχνολογικό πάρκο της Μπερσέβα, το οποίο θα έχει option για να πάρει ποσοστό επί της επιφανείας, μεγαλύτερο του 25%, ανάλογα όμως με την ανάπτυξη που θα επιτυγχάνει στο Thess INTEC. Είναι βέβαιο ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης προς αξιοποίηση, θα μείνει στο Thess INTEC.

Σημειώνεται ότι το Gav-Yam Negev Advance Technologies Park έχει ήδη αρχίσει, να προωθεί το Thess INTEC σε ισραηλινές και διεθνείς επιχειρήσεις, κάποιες από τις οποίες κάνουν επισκέψεις «γνωριμίας» με τη Θεσσαλονίκη.

To μεγάλο λοιπόν project του Thess INTEC, από τα δύσκολα στάδια των σχεδιασμών, των νομικών ρυθμίσεων και των πολλών μελετών, φτάνει στο στάδιο της υλοποίησης ενός διεθνούς πάρκου τεχνολογίας, στο οποίο την επόμενη δεκαετία μπορούν να δημιουργηθούν ως και 7.000 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, με την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πηγή:GrTimes

Στείλε μας τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ και τα μηνύματα σας στο [email protected]